Így csökkentsd a költségeid

“Nem tudok félretenni, mert nincs miből!”

Sokan egész életüket leélik anélkül, hogy valaha is elkezdenének megtakarítani.

Az ilyen emberek gyakran adósságokat hagynak hátra maguk után örökségül. Ettől még lehetnek nagyon jó emberek, de ezen a területen nem tudnak – vagy nem akarnak? – megváltozni.

Pedig olyan fontos, hogy az értékeket, amelyeket Isten ránk bíz az életünk során, ne eltékozoljuk, hanem gyarapítsuk. És ez vonatkozik az anyagi értékeinkre is.

Ne a mának éljünk, ne éljünk fel mindent, amit keresünk, kapunk, vagy öröklünk!

Gondoljunk a jövőre.

Gondoljunk például arra, hogy jöhetnek a mostaninál sokkal nehezebb idők is. Legyünk olyanok, mint József, aki a bőség éveiben félretett, hogy a szükség éveiben is legyen miből élnie, mind neki, mind az övéinek.

A felelősségtudatos családfők mindent megtesznek azért, hogy a családjaik egyre stabilabbá váljanak anyagi területen is.


Következzék néhány terület, ahol el lehet kezdeni a megtakarítást, hogy legyen mit félretenni. A félretevés célja kettős: egyrészt vésztartalék képzése, másrészt a család vagyonának a gyarapítása.

☑️ Szabadulj meg minden felesleges adósságtól!

A megtakarítás legnagyobb ellensége az adósság.

A személyi kölcsönök, az áruhitelek, a hitelkártyák havi törlesztése megfoszt attól, hogy félre tudj tenni. Ilyenkor szolga maradsz, aki minden hónapban a kölcsönadója felé törleszt.

Ez egy nagyon rossz állapot! 😳

Ne kezeld “lazán” az ilyen hiteleket, hanem szabadulj meg tőlük! Az ilyen tartozások gyakran rossz döntések következményei. Néha kicsit küzdeni is kell, erőfeszítést is kell tenned azért, hogy ebből kitörj.

De ez az erőfeszítés nagyon megéri.

Ha meghozod ezt a fontos döntést és kitörsz a tartozásokból, utána lesz pénzed félretenni és elkezdheted felépíteni az anyagi egzisztenciád.

Ezzel pedig sikeresebb, kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb ember leszel az életed többi területén is. 😊

 


☑️ Tervezd meg előre az élelmiszer-költéseidet!

Ez az a terület, ahol a legtöbb ember hajlamos az impulzus-vásárlásra. Amikor éhesek vagyunk, a reklámok (és a finom illatok!) fokozott erővel tudnak hatni ránk.

De nem biztos, hogy indokolt lenne ennyit költenünk ételekre.

Aki előre, okosan megtervezi a bevásárlásait, az nagyon sok pénzt meg tud takarítani. De aki zsigerből (és ráadásul éhesen 😆) megy vásárolni, az tuti, hogy egy csomó – számára – felesleges, luxus-cikket is meg fog venni.

Egyszerűen ilyenek vagyunk mi, emberek – hú, azt a csokit / csipszet / nasit muszáj még megvennem…

Mi lenne, ha ebédet otthon készítenél és azt vinnéd be a munkahelyedre? Mennyit takarítanál meg ezzel havonta?

 


☑️ Ne járj autóval!

Nem lehet, hogy számodra az autózás – egyelőre – pénznyelő luxus kiadás?

Ismerek olyan fiatalokat, akik – egy időre – lemondtak az autóról, BKV-val jártak és így RENGETEG pénzt sikerült megtakarítaniuk minden hónapban!

 


☑️ Automatizáld a megtakarítást!

Még aznap, amikor megkapod a fizetésed, azonnal különítsd el azt a részt, ami megtakarítás. Ha a bankszámládra jön a fizetésed, akkor állíts be egy automatikus utalást egy megtakarítás-számlára.

Ebben nagyon szigorúnak kell lennünk magunk felé. Amit félreteszel, ahhoz NEM SZABAD hozzányúlni!


☑️ Ha pluszpénzhez jutsz, bölcsen költsd el!

Mindenkivel előfordul, hogy váratlan bevételhez jut – ajándék, fizetés-emelés, bónusz, öröklés…

Ilyenkor ne az jusson eszedbe, hogy de jó, most végre megvehetem a legújabb digitális fényképezőgépet, TV-t, végre elmehetek egy komolyabb nyaralásra…

Ha vannak tartozásaid, mindenféleképpen azokat törleszd!

Ha ezt teszed, a jövőbe fektetsz be, és utána MINDEN HÓNAPOD jobb lesz!

Ha nincs saját lakásod és albérletre megy el a pénzed, igyekezz saját lakáshoz jutni, akár egy kedvező lakáshitel felvételével is – persze ezt bölcsen, a havi bevételeidhez mérve a havi törlesztéseket.

(Az ilyen hitel nem tartozik a felesleges hitelekhez, hiszen az addig albérletre fordított összeg egy része ezentúl hosszú távú félretevésnek minősül és így minden hónapban nő a vagyonod.)


☑️ Csökkentsd a mobiltelefon és a kábel TV előfizetések költségeit!

Ebben is legyél tudatos, nézz körül a piacon alternatívák után!

Korlátozd magad a telefonálás területén is. Nem fog összeomlani a világ, ha például nem internetezel mindig és mindenhol – csak ahol ingyenesen elérhető WI-FI van!

 

(Az fenti lista forrása részben a daveramsey.com).