Interjú Pátkai Mihállyal

Miskolci Egyetemi Újság

🎙 Néhány éve folyamatosan követem a tevékenységedet Fb-on. Hogyan kezdődött az egész mai divatos szóval élve „influencerkedésed”?

Igazából én már sok éve fent vagyok Facebookon, de sokáig nem voltam aktív. Nem láttam értelmét. Nem akartam tartalmatlan tartalmakkal jelen lenni. Tettem a dolgomat az offline világban. A vállalkozásom első tíz évében rengeteg időmet felemésztette a cégépítés. Mostanra viszont kialakult egy nagyszerű menedzsment csapat, akik kiváló munkával sok terhet vettek le rólam és az üzlettársamról. Több időm lett arra, hogy azzal foglalkozzak, amivel leginkább szeretnék: Isten munkájával. A közösségi média pedig egy nagyszerű lehetőség arra, hogy rengeteg embert el tudjunk érni.

🎙 Az elmúlt évek blogbejegyzései alapján gondolom sikerült feltérképezned, melyek azok a témák, amik leginkább foglalkoztatják az olvasó-és nézőközönségedet, tudnál ezek közül néhányat mondani?

Az általam megosztott tartalmak egy része a hívőket, egy része pedig a kereső, érdeklődő embereket célozza. Azt tapasztalom, hogy az emberek az őszinte, egyenes beszédre nagyon nyitottak. Szeretik a provokatív tartalmakat. Nekünk, keresztényeknek is tudatosan törekednünk kell az őszinteségre. A keresztény világban – és ebbe beletartozik a pünkösdi-karizmatikus, vagy neoprotestáns világ – is vannak emberi hagyományok, dogmák, tabutémák, belterjességek, visszásságok, amelyek rárakódtak az eredeti üzenetre. Törekednünk kell arra, hogy felismerjük és megítéljük ezeket, mert az ilyenek gyakran elidegenítik az embereket Istentől.

🎙 Mitől tud sikeres lenni szerinted egy influencer? Egyáltalán a mai kor “találmányának” tekinthető ez vagy a történelemnek már korábban is voltak nagyobb “influencerei”?

Az influencer angol szó azt jelenti, hogy befolyásoló. Igazából mindnyájan, minden nap befolyásoljuk az embertársainkat. Az életvitelünkkel, tetteinkkel, szavainkkal jó vagy rossz hatást gyakorlunk egymásra. Minden kereszténynek Isten influencerének kell lennie! Nem feltétlenül a social mediában, de az iskolában, a munkahelyén, a rokonai között, egyszóval mindenhol hatnunk kell a kortársainkra. Méghozzá pozitív hatást kell gyakorolnunk, Isten felé kell az embereket terelnünk! A sikeres keresztény influencer titka az lehet, hogy vonzóvá teszi Istent a kortársai előtt. Követőket szerez Istennek.

🎙 Miért érezted fontosnak, hogy újjászületett keresztényként megoszd másokkal is a világnézetedet, gondolkozásmódodat?

A legfontosabb célom, hogy az emberek megismerjék Istent és személyes kapcsolatban kerüljenek a Názáreti Jézus Krisztussal. Illetve, hogy csatlakozzanak és beépüljenek élő gyülekezetekbe. De ma a társadalomban, kultúrában, médiában a világnézetek háborúja is zajlik. Fontos megértenünk, hogy minden emberi kommunikációt és cselekedetet világnézet motivál. A világnézet azok az alapvető meggyőződések, amelyekre az emberek gondolkodása, döntései és tettei épülnek. Egyedül a Biblia és a kereszténység tükrözi hitelesen a körülöttünk levő valóságot. A többi világmagyarázat torz vagy teljesen hazug világképet közvetít: becsapja, félrevezeti az embereket. Az evangélium hirdetése mellett az is feladatunk, hogy leleplezzük ezeket a hazugságokat.

🎙 Mit tudnál üzenni azoknak az egyetemista fiataloknak, akik olykor faltól-falig menve keresik a helyüket a világban, de eddig sajnos sikertelenül?

Az egyetemek a kultúrharc talán legfontosabb frontvonalai. Ha egyetemista vagy, háborúban vagy. Az ellenség teljes erővel igyekszik agymosni és átprogramozni téged, a korszellem le akar uralni, hogy kétdimenziós materialista robottá tegyen, akinek behal a szelleme és akit a vágyai irányítanak. De sokkal nagyobb az, aki benned van, mint aki az ateista tanáraidból vagy a liberális évfolyamtársaidból prédikál! Ne edd meg ezt a mérgező propagandát! Törekedj a szabadságra – ebben Isten segíteni akar neked! Egy szabad embernek vannak nemes céljai, dinamikusan halad azok felé, és tud uralkodni a vágyai felett is. Erre akkor leszel képes, ha Jézust az első helyre helyezed, ha radikálisan szereted Őt és élő kapcsolatban vagy Vele! Fogj össze a hívő kortársaiddal és válj az emberi közösségeidnek – család és egyház és társadalom – is értékes tagjává! Ne feledd: Istennel minden lehetséges!

(Köszönöm Kecsmár Gergő az interjú felkérést!)