Rólam

Pár mondatban magamról

 

Magyar – hazafinak tartom magam, de nem vagyok kirekesztő. Nemcsak ide születtem, de szeretem is a hazámat. Sokat utazhattam, de a legjobban Budapesten érzem magam. Nem szégyellem a magyarságom – vérzivataros történelmünkben is vannak kiváló hősök és követendő példák.


Európai – a zsidó-keresztény etikán, a római jogon és a görög kultúrán alapuló nyugati civilizáció a legélhetőbb a Földön. Nem véletlenül ebbe az irányba és nem fordítva zajlik napjainkban is a tömeges bevándorlás. Hiszek a kultúránk értékeiben (demokrácia, szólás- és vallásszabadság, nők egyenjogúsága, természet- és történelemtudomány tisztelete, jogállamiság, kisebbségek védelme, stb.).


Keresztény – a bibliai világnézet tükrözi hitelesen a földi és túlvilági valóságot. A többi világmagyarázat (mint például az ateizmus, a materializmus, a gnoszticizmus, az iszlám, a buddhizmus, az animizmus) hamis képet közvetít a világról. Minden ember értékes, de nem minden vallás és világnézet az. Elkötelezett vagyok a klasszikus emberi szabadságjogok védelme iránt, de fontosnak tartom az ideológiák nyílt kritikáját.


“Hites” – Szellemi otthonomat a Hit Gyülekezetében találtam meg, 28 évvel ezelőtt. A gyülekezetben számos nagyszerű embert ismerhettem meg, a feleségemmel is itt találkoztunk. A közösség vezetőjét, Németh Sándort 20 éve ismerem személyesen. Hiteles és elkötelezett keresztény vezető, aki példamutató életet él. Mentoromnak és példaképemnek is tartom.


Blogger – Ami foglalkoztat – hitélet, közélet – arról írni is szoktam. Ezek az írásaim a Facebookon illetve a weboldalamon (patkaimihaly.hu) jelennek meg. Kedvenc témáim a keresztény életvezetés, a könyvajánlások és a populáris hitvédelem.


Újságíró –  Több, mint 20 éve írok rendszeresen a Hetek Közéleti Hetilapba (http://www.hetek.hu/szerzo/patkai_mihaly) és az Új Exodus folyóiratba (http://www.ujexodus.hu/szerzo/patkai_mihaly).


Tanár – a Kodolányi János Főiskolán végeztem, Székesfehérváron, angol nyelvtanári szakon. Az itt szerzett nyelvészeti, pedagógiai, pszichológiai, szociológiai, történelmi és irodalmi ismeretek nagy hasznomra váltak. Nyelvtanárként a Dover és a Berlitz nyelviskolákban dolgoztam.


Üzletember – Szikora Márton barátommal 15 éve alapítottuk és vezetjük a Tower Ingatlan Csoportot (www.towerbudapest.com). Magyar és külföldi ügyfeleink ingatlanjait kezeljük Budapesten, közel 100 kiváló munkatársunk segítségével. E mellett lakásokat közvetítünk, bérbe adunk, bútorozunk, felújítunk, könyvelési szolgáltatásokat adunk (towerconsulting.hu) és irodákat adunk bérbe (ujiroda.hu).


Utazó – eddig 27 országban járhattam, négy kontinensen (Európa, Ázsia, Afrika, Észak-Amerika). A kedvenceim: Ausztria (gasztronómia, hegyek, síelés), Izrael (Biblia, történelem, életrevalóság), USA (üzleti inspiráció, a nagyság víziója és az életérzés). Gyermekkoromban öt évet éltem Afrikában, Nigériában. Értelmes célból – tanulás, regenerálódás, inspiráció – továbbra is szeretek utazni.


Olvasó – Az olvasás gazdagít. Klasszikusokat azért szeretek olvasni, mert időtlen jellemrajzokat és sors-típusokat tartalmaznak. Életrajzokat, hogy tanuljak mások jó és rossz döntéseiből. Kortársakat és újságot azért, hogy a jelent, amiben élek, jobban megértsem. Üzleti könyveket és esettanulmányokat pedig azért, hogy megtanuljam még hatékonyabban vezetni, menedzselni a cégemet. De a könyv, amelyet a leggyakrabban olvasok, az abszolút kedvencem, a Szentírás.


Tolmács és Fordító – Számos nemzetközi konferencián tolmácsoltam fülbe és nyilvánosan (Budapesten, Münchenben, Nápolyban, Washingtonban és Los Angelesben). Nem kevés cikket, levelet és beszédet fordítottam már magyarról angolra, illetve angolról magyarra. Egy teológiai könyvet pedig teljes egészében – angolról magyarra.


Tanuló – Jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen tanulok, anglisztika MA szakon. Illetve németül, a célom a középfokú nyelvvizsga megszerzése.